Het jaar loopt weer richting het einde en dat betekent dat zorgverzekeraars de premies voor 2024 weer bekend hebben gemaakt. Eens per jaar mag je van zorgverzekeraar overstappen. Dit kan je niet alleen een veel betere zorgverzekering opleveren, ook kan het je veel geld besparen. Je moet dan echter wel weten hoe je tot een passende zorgverzekering komt. Om je hier een handje bij te helpen, laten we je in dit artikel zien wat je moet kiezen en welke verzekeringen je mag kiezen. Door beide goed op elkaar af te stemmen, moet het lukken om een verzekering samen te stellen die aansluit bij jouw zorgvraag zonder dat je over je budget heengaat. 

 

Het nut van een passende verzekering 

Iedereen moet een zorgverzekering afsluiten, maar dat betekent niet dat iedereen dezelfde verzekering moet nemen. Integendeel zelfs. Mensen zijn heel verschillend en dus is het belangrijk dat zij een zorgverzekering kiezen die bij hun zorgvraag aansluit. De verplichte basisverzekering biedt al meerder opties. Het verschil tussen deze eenvoudige en uitgebreide polis is dat de uitgebreide optie niet-gecontracteerde zorg volledig dekt. Onder deze categorie vallen zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Met een minimale basisverzekering moet je dan zelf 30% van de kosten zelf betalen. Neem je een meer uitgebreide basisverzekering, dan worden deze kosten in zijn geheel uitbetaald door je verzekeraar. Daardoor kom jij niet voor onverwachte hoge kosten te staan en blijven je vaste lasten overzichtelijk. Kijk goed welke basisverzekering voor jou de beste is, zodat je goede zorg krijgt en tegelijkertijd geld kunt besparen. 

 

Voeg aanvullende verzekeringen toe

Je hebt niet alleen keus wanneer het gaat over de verplichte basisverzekering, je kunt ook nog extra verzekeringen aan je polis toevoegen. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen je wel veel profijt opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de tandartsverzekering. Wanneer je nu al weet dat je volgend jaar weer naar de tandarts moet voor een intensieve behandeling, dan is het verstandig om de tandartsverzekering aan je pakket toe te voegen. Ook de andere opties zijn de moeite waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verzekering die alternatieve geneeswijzen vergoedt? Wil jij je probleem graag door een dergelijke behandelaar laten behandelen, dan biedt je verzekeraar daar de ruimte voor. De extra verzekering stelt jou in staat om deze zorg af te nemen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een hoge factuur gepresenteerd krijgt. Zo kun jij gericht werken aan het verbeteren van jouw gezondheid zonder dat je je druk hoeft te maken over je financiën. 

 

Pak korting

Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering, kun je dit eenvoudig online doen. Er zijn tal van vergelijkingssites die deze overstap voor je kunnen regelen. Vind jij de premie nog altijd aan de hoge kant? Overweeg dan eens om hem in een keer te betalen in plaats van maandelijks. Dit levert vaak een mooie korting op. Check ook of je zorgtoeslag kunt krijgen, dit kan een behoorlijke slok op een borrel schelen.